Αναζήτηση

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Φοβάστε; Και εγώ… Λοιπόν, τι κάνουμε τώρα;

Του Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση


Κάποτε είχαν ρωτήσει έναν παππούλη χρηματιστή τι κάνει όταν τον κυριεύει ο φόβος και αυτός είχε απαντήσει με τα παρακάτω λόγια:

« Φίλοι μου, ο φόβος είναι και καλός και κακός σύμβουλος για τον επενδυτή! Η διαχείρισή του μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό εργαλείο στο περίεργο σύμπαν των χρηματιστηριακών επενδύσεων, αρκεί να ξέρουμε τι κάνουμε…»

Ο χρησμός αυτός ερμηνεύεται πολύ πιο εύκολα από αυτούς που έκανε η Πυθία, όταν «μαστούρωνε» από τα αναβλύζοντα αέρια του εδάφους στο Μαντείο των Δελφών. Μας τονίζει ξεκάθαρα πως ο φόβος έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν πολύ καλό επενδυτικό δείκτη και μάλιστα αντιθετικό.



Πώς λειτουργεί λοιπόν; Πολύ απλά. Φόβο καλό είναι να νιώθουμε σε όλες τις χρηματιστηριακές περιστάσεις. Μερικές φορές είναι αναγκαίο ακόμη και να υποχρεώνουμε τον εαυτό μας να βιώνει αυτό το απεχθές συναίσθημα του ψυχικού μας κόσμου. Σε περιόδους τρελής χαράς, όσο δύσκολο και αν είναι, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να χρησιμοποιήσουμε  τον φόβο ως φρένο για την κατάρρευση και τη σύγκρουση που σίγουρα κάποια στιγμή θα έρθουν. Η Ελλάδα το 1999, η Αμερική το 1929, η Κίνα τώρα (οι μετοχές έχουν πάει στον θεό με τις ευλογίες της κυβέρνησης) είναι μόνο μερικές περιπτώσεις όπου το αίσθημα του φόβου έσωσε ή θα σώσει εκείνο το 5% που συνήθως κερδίζει στο χρηματιστήριο.

Από την άλλη, σε καταστάσεις όπως αυτές που βιώνουμε τώρα, αναμφισβήτητα δύσκολες, είναι απαραίτητο να βρούμε εκείνες τις αντιστάσεις, ώστε να τιθασεύσουμε το φόβο μας και να ανιχνεύσουμε τις περιπτώσεις που όχι μόνο μπορούνε να  προστατεύσουνε εκείνες τις λίγες αποταμιεύσεις μας, αλλά να μας βοηθήσουν να ενταχθούμε στο περιβόητο 5%. (Ας μην ξεχνάμε ότι το πολιτικό μας προσωπικό και οι ισχυροί άνθρωποι αυτού του τόπου έχουν φροντίσει να λάβουν ήδη τα μέτρα τους, οπότε άμα γίνει το μοιραίο, ποιος λέτε ότι θα πληρώσει το μάρμαρο;) Εμείς λοιπόν, οι μικροί αντάρτες επενδυτές πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε όχι μόνο να μην χάσουμε, αλλά να εκμεταλλευτούμε και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν και οι οποίες, κακά τα ψέματα, δεν συμβαίνουν κάθε μέρα.

Το χρηματιστήριο έχει κάνει μια κίνηση από τις 1.300 μονάδες στις 700 περίπου. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο υποτιμημένα χρηματιστήρια στον κόσμο, αλλά και ένα από τα ελάχιστα που δεν έχει ακολουθήσει την πορεία των ταύρων που βιώνουν τα υπόλοιπα τα τελευταία 7 χρόνια. Για όσους λοιπόν δεν ενδιαφέρονται να έχουν μόνο καταθέσεις στην τράπεζα με 0,01% επιτόκιο (δεν θα αναφερθώ σε άλλους κινδύνους) και θέλουν να έχουν μια διασπορά που θα προστατεύσει τα χρήματά τους, ο φόβος που νιώθουν, έτσι και αλλιώς, πρέπει να λειτουργήσει ως εξής:

Βήμα πρώτο: Προσέχω τις μπανανόφλουδες. Εταιρείες με πολλά δάνεια, ελάχιστα χρήματα στο ταμείο, μεγάλες επισφάλειες και μη εξαγωγικό προσανατολισμό καλό είναι να αποφεύγονται. Στο blog μας έχει αρχίσει να χτίζεται μια τέτοια θεματική ενότητα με τίτλο  "Οικονομικά Αποτελέσματα ( Κ.Ε/ΚΕΡΔΗ/ΔΑΝΕΙΑ/ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ/ΚΕΡΔΗ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ)"  όπου μπορείτε να δείτε πινακάκια που έχουν τα βασικότερα στοιχεία από τους ισολογισμούς με πολύ κατανοητό τρόπο και να κάνετε συγκρίσεις. Είναι πραγματικά εύκολο και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις.


Βήμα δεύτερο: Αν δε θέλω να μπω σε μια ανοδική αγορά, αρχίζω και ψάχνω αντιθετικές ευκαιρίες στο εξωτερικό. Ποιοι κλάδοι έχουν χτυπηθεί τα τελευταία 5 χρόνια; Εταιρείες που έχουν σχέση με τα πολύτιμα μέταλλα, εταιρείες πετρελαίου, ναυτιλιακές εταιρείες… Αν δεν επιθυμώ να ασχοληθώ με τις μικρές εταιρείες και να ψάχνω ισολογισμούς, πάω κατευθείαν στους γίγαντες του εξωτερικού στους τομείς αυτούς. Μα θα μου πείτε "φοβάμαι". Το πετρέλαιο έχει πάει από τα 120$ στα 50$. Ε, τι λέμε τόση ώρα; Τώρα ο φόβος πρέπει να μας δώσει ώθηση και όχι να λειτουργήσει σαν φρένο.

Βήμα τρίτο: Οι πιο μεγάλες ευκαιρίες όμως κρύβονται στις πιο μεγάλες κρίσεις. Όλοι τρέμουν και φοβούνται για την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες. Τα sites και οι εφημερίδες παγκοσμίως προβλέπουν την απόλυτη καταστροφή. Ναι το ομολογώ, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Αυτό δε σημαίνει όμως πως θα αποδεχτούμε παθητικά τη μοίρα μας.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι μόνο τράπεζες! Άσε που κατά την άποψή μου, οι τελευταίες δεν καλύπτουν καν τις προϋποθέσεις για να επενδύσει κανείς σε αυτές, εκτός αν δε θέλει να κοιμάται καλά τα βράδια.

Στον αντίποδα όμως, υπάρχουν εταιρείες που αξίζει να τις παρακολουθούμε και να τις έχουμε στο στόχαστρο, καθώς πολλές από αυτές βρίσκονται ήδη ή αναμένεται να βρεθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς αυτό να δικαιολογείται. Σε εκείνη την περίπτωση, η επένδυση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα είναι σαν να κλέβει κανείς εκκλησία. Άσε που η μερισματική τους απόδοση αγγίζει ήδη το 4-8%. Μιας και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ρηχό δεν είναι δύσκολο να τις εντοπίσουμε.

Προσωπικά, θα κοιτούσα πρώτα αυτές που έχουν τον κύκλο εργασιών σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό, αφού ακόμα και σε ακραίο νομισματικό σενάριο θα βγουν διπλά κερδισμένες σε σχέση με τις καταθέσεις εσωτερικού που θα εξαϋλωθούν. Υπάρχουν όμως και υγιείς εσωτερικές εταιρείες που θα μπορούσαν σίγουρα να επιβιώσουν και να δώσουν πολλά κέρδη.

Ας μην ξεχνάμε πως σε περιόδους υποτιμήσεων οι μόνοι τρόποι για να προστατεύσουμε τα χρήματά μας είναι ο χρυσός, οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά και το χρηματιστήριο αφού οι τιμές επιδίδονται σε ξέφρενο πάρτι για να καλύψουν τον πληθωρισμό.

Αν και η αλλαγή νομίσματος αποτελεί ακραίο σενάριο, το χρηματιστήριο την ενσωματώνει στις τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα είτε συμβεί είτε όχι, μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα η εκτίναξη να αποτελέσει μονόδρομο.

Συμπερασματικά, όπως καταλαβαίνετε, η λύση είναι μία. Χρησιμοποιήστε το φόβο σαν σύμμαχο και όχι σαν εχθρό και τα αποτελέσματα δε θα αργήσουν να φανούν… Δεν έχει σημασία αν θα αγοράσετε 1 ή 100.000 μετοχές. Σημασία έχει ότι στο τέλος θα δικαιωθείτε. 

M.K

Παρακάτω ακολουθεί ένα πινακάκι με κάποιες από τις εταιρείες που ξεχώρισαν το 2014  και πληρούν όλα τα κριτήρια για να επενδύσει κανείς σε αυτές:

Εξαγωγικές εταιρείες

ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΤΙΜΗ
ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 2015
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
5,22€
1,9%
ΜΕΤΚΑ
8,28€
6%
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ
1,26€
1,5%
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ
5,67
2%
Folli Follie
25,70€
-
ΣΑΡΑΝΤΗΣ
7,5€
2%
ΚLEEMAN
1,58€
10,7%
KYΡΙΑΚΙΔΗΣ
2,08
4,8%

Μικτές (κυρίως εισαγωγικές)

ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΤΙΜΗ
ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 2015
ΟΠΑΠ
8€
8,75%
ΟΤΕ
7,5€
1,3%
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
2,36€
3,81%
ΠΛΑΙΣΙΟ
5,49€
9,1%
ΑΝΕΜΟΣ
0,58€
-
Grivalia
7,2€
4,1%
AUTOHELLAS
10,4€
7,69%
AEGEAN
6,9€
10%
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ
1.26
-
JUMBO
8,3€
2,2%
ΕΛΠΕ
3,65€
5,7%


ΜLS
4€
-
ΕΧΑΕ
4,62€
6,9%

Oι εταιρείες ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ ΚΑΙ ΔΕΗ παρουσιάζουν επίσης ενδιαφέρον, αλλά και αυξημένα ρίσκα λόγω της κρατικής τους υπόστασης.

Τα όσα δημοσιεύονται δεν αποτελούν "επενδυτική πρόταση" ή προτροπή για οποιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης μετοχών και άλλων κινητών αξιών.

Το χρηματιστήριο αποτελεί ατομική επενδυτική προοπτική με υψηλό ρίσκο και κίνδυνο και καλό είναι να παίρνει κανείς τις αποφάσεις του μόνος ή με βάση τη συμβουλή του προσωπικού του επενδυτικού συμβούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου