Αναζήτηση

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Η διαδικτυακή απομόνωση δεν αποτελεί λύση στη σημερινή εποχή.



 Του Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση


  Καθώς το διαδίκτυο έχει κυριαρχήσει σχεδόν αποκλειστικά στη ζωή μας,  είναι  πολλοί αυτοί που θεωρούν πως η καλύτερη λύση για την αυτοπροστασία μας είναι το να αποσυνδέσουμε τις συσκευές μας από την πρίζα και να ανεξαρτητοποιηθούμε.


      Προσοχή!  Δε μιλάμε για αυτούς και αυτές που πάσχουν από τεχνοφοβία,  αλλά  για ανθρώπους που είναι χρόνια εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο.  Τι συνέπειες μπορεί να έχει μία τέτοια στάση για το άτομο στη σημερινή εποχή;  Μήπως η κατάληξη θα είναι χειρότερη τελικά από αυτή που θέλει να αποφύγει; Ένα είναι σίγουρο. Η έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο εν έτει 2019 ισοδυναμεί σχεδόν με ένα είδος αναπηρίας. Από τις υπηρεσίες  μέχρι την καθημερινή μας ζωή, πολλά πράγματα από όσα κάνουμε εξαρτώνται από το ίντερνετ. Τραπεζικές συναλλαγές, αναζήτηση χρήσιμων πληροφοριών για θέματα καθημερινότητας,  ενημέρωση για τα τοπικά και παγκόσμια τεκταινόμενα  ακόμη και γνωριμία με εν δυνάμει συντρόφους.


     Επειδή συμβαίνουν όλα τα παραπάνω,  είναι λογικό να καιροφυλακτούν και οι ανάλογοι κίνδυνοι. Πότε όμως κανείς μπορεί να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τις δυσκολίες του ευκολότερα;  Όταν τις αποφεύγει ή όταν τις κοιτά στα μάτια; Η αποφυγή του ρίσκου και της αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων αποτέλεσε πάντα τροχοπέδη στην ανάπτυξη της κοινωνικής προόδου.  Αντίθετα, όσες φορές η ανθρωπότητα δεν φοβήθηκε και αντιμετώπισε τα θέματά της κατά πρόσωπο, στο τέλος της μάχης βγήκε κερδισμένη. Κατά την άποψή μας μια είναι και η στάση που πρέπει να κρατήσουμε σε αυτό  το τόσο  κρίσιμο ζήτημα.

         Επιμορφωθείτε, ρωτήστε και αναζητήστε τα απαραίτητα εκείνα όπλα που θα αποτελέσουν τον σύμμαχό σας κατά την πλοήγησή σας στο διαδίκτυο. Μη φοβηθείτε να κάνετε λάθη, τα περισσότερα είναι ακίνδυνα. Οι περισσότεροι και οι περισσότερες έχουμε την κατάλληλη νοημοσύνη για να αποφύγουμε εκείνα τα τραγικά ατοπήματα που μπορούν να μας οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Από εκεί και πέρα, προετοιμαστείτε για τις ηλεκτρονικές απάτες,  αναζητήστε τρόπους εξιχνίασης των ψεύτικων νέων. Γκουγκλάρετε!  Είναι τόσο απλό!  Τις περισσότερες φορές η λύση βρίσκεται δίπλα μας, και μπορεί να φάμε τον κόσμο και να μην τη βρούμε. Σχεδόν οτιδήποτε χρειαζόμαστε υπάρχει πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού  ή ακόμη και με φωνητική εντολή στις μηχανές αναζήτησης. Ενημερωθείτε για τα πολιτικά.  Μπείτε και αναζητήστε τις θέσεις των κομμάτων. Δείτε προηγούμενες δηλώσεις πολιτικών. Ποιες επαληθεύτηκαν, ποιες διαψεύστηκαν.  Ο υπολογιστής είναι τα μάτια σας και τα αυτιά σας.

       Η ελευθερία όμως απαιτεί αρετή και τόλμη  και πολλές φορές προσωπική ευθύνη, κάτι που δεν το συνειδητοποιούμε εύκολα και προτιμούμε συνήθως να ρίχνουμε το βάρος τους άλλους. Όμως, αν νομίζετε πως μπορείτε να κάνετε κατάχρηση της ελευθερίας σας, χωρίς να σας ανακαλύψουν ή θεωρώντας πως είστε άβουλα όντα, είστε γελασμένοι-ες. Είτε προβείτε σε παράνομες πράξεις είτε παρασυρθείτε από ψεύτικες ειδήσεις, η ευθύνη που σας βαραίνει είναι μεγάλη. Αν λοιπόν αρρωστήσει το παιδί σας, επειδή σας ξεγέλασαν και δεν του κάνατε εμβόλιο, να κοιτάξετε πρώτα μέσα σας και μετά στο διαδίκτυο. Αν ψηφίσατε λάθος, επειδή σας ξεγέλασαν, μην αγχώνεστε. Αυτό συνέβαινε και παλιά, χωρίς το ίντερνετ. Αν πάλι είστε υπέρμαχοι της αποχής από το διαδίκτυο, δικαίωμά σας. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!



Άρθρο μου στον Ευβοϊκό Τύπο στις 22/02/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου