Αναζήτηση

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Προετοιμαστείτε για τη συνάντησή σας με την τύχη

  Του Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση

Το σημερινό άρθρο αφορά δύο έννοιες που ουσιαστικά καθορίζουν την πορεία της ζωής μας. Την προετοιμασία και την τύχη. Όλοι και όλες μας τις έχουμε συναντήσει πολλές φορές και έχουμε προβεί σε καθοριστικές επιλογές ζωής με βάση αυτές.

Φαινομενικά, μιλάμε για δύο πράγματα ξεχωριστά. Στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι έτσι. Η επιτυχία στη ζωή μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο θα συνυπάρχουν μεταξύ τους και από το πόσο θα μπουν σε έναν αέναο χορό που θα ρυθμίσει τη μοίρα μας.

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές την έκφραση: "η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς".
Θα μου επιτρέψετε να την αλλάξω λίγο και να τη διαμορφώσω ως εξής: "η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και τους προετοιμασμένους". Όταν λοιπόν θα εμφανιστεί το τρένο της τύχης στη ζωή μας, δεν θα έχει νόημα να ανέβουμε πάνω χωρίς τα εισιτήρια, αλλά κυρίως χωρίς να γνωρίζουμε τον προορισμό μας.

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε στη ζωή ποιον δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε, να βάζουμε στόχους και να επιμένουμε μέχρι να τους πετύχουμε. Από εκεί και πέρα, το πόσο ψηλά θα φτάσουμε εξαρτάται από το αν θα βρεθεί μπροστά μας ο παράγοντας τύχη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θέσω κάποια ρητορικά ερωτήματα:

"Τι νόημα θα έχει να κερδίσετε το λαχείο, αν δεν γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε τα χρήματά σας; Τι νόημα θα έχει να κερδίσετε από μία επιλογή σας στο χρηματιστήριο, αν δεν γνωρίζετε πώς λειτουργεί η οικονομία και η αγορά συνολικότερα;" Να σας πω εγώ: Κανένα! Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει στην τράπεζα τίποτα.

Και συνεχίζουμε: "Τι νόημα θα έχει να βρείτε την κατάλληλη γυναίκα για να κάνετε οικογένεια, αν δεν είστε έτοιμοι να κάνετε θυσίες και να αφιερώσετε τη ζωή σας σε αυτό; Τι νόημα θα έχει να βρεθεί μπροστά σας μία καλή επαγγελματική ευκαιρία, αν δεν είστε έτοιμοι να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό, ώστε να φτάσετε στην καταξίωση και στην αναγνώριση; Τι νόημα έχει να έχετε κληρονομήσει από τον πατέρα σας ή τη μητέρα σας τυχαία κάποιο γονίδιο μακροζωίας, εάν δεν προσέχετε καθόλου τη διατροφή σας, δε γυμνάζεστε, καπνίζετε όλη μέρα και ξυπνάτε και κοιμάστε με άγχος;" Η απάντηση όπως καταλαβαίνετε είναι και πάλι η ίδια: ΚΑΝΕΝΑ!

Από όλα τα παραπάνω εξάγεται λοιπόν το συμπέρασμα πως, αν ο βίος μας είναι μακρύς, θα έρθει η στιγμή που η "θεά τύχη" θα μας χαμογελάσει. Είναι μαθηματικά βέβαιο από τον νόμο των πιθανοτήτων. Αυτό που δεν είναι μαθηματικά βέβαιο είναι το εάν εμείς θα έχουμε θέσει τα απαραίτητα θεμέλια για να χτίσουμε πάνω στο υλικό που θα μας δοθεί. Από την άλλη, όταν η ατυχία θα χτυπήσει την πόρτα μας, η έλλειψη άμυνας και εσωτερικών αντοχών μπορεί να μας γονατίσει χωρίς επιστροφή. Αντίθετα, όσοι και όσες θα έχουν λάβει τα μέτρα τους πιθανότατα θα καταφέρουν να επιβιώσουν μέσα στον ορυμαγδό της ατυχίας και όταν γυρίσει ο τροχός, ένα είναι σίγουρο: Θα βγουν νικητές ή νικήτριες!

 Άρθρο μου στον Ευβοϊκό Τύπο στις 06/09/2019




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου