Αναζήτηση

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Δεδομένο δεν είναι τίποτα στη ζωή

Εκπαιδευτικού Π.Ε. 70

Άρθρο μου στον Ευβοϊκό Τύπο στις 2/10/2020

Από την αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης μέχρι και τη σημερινή εποχή, όπου οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς είναι όντως μεγάλες, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με παλαιότερες εποχές, η ζωή των ανθρώπων είναι γεμάτη δυσκολίες και εμπόδια τα οποία υπερπηδούν καθημερινά για να φτάσουν στους στόχους τους. 

Πολλές φορές ζητάμε από τα παιδιά στο μάθημα της Ιστορίας να μας πούνε άμα ζούσαν στην εποχή των σπηλαίων τι είναι αυτό που θα τους έλειπε περισσότερο. Οι απαντήσεις είναι πραγματικά αφοπλιστικές. Το PlayStation, το tablet, το ποδήλατό τους κ.λ.π. είναι μεταξύ των δημοφιλέστερων. Μικροί και μεγάλοι μέσα στο πέρασμα του χρόνου θεωρούμε δεδομένες τις όποιες κατακτήσεις πέτυχαν οι παλαιότερες γενιές και παλαιότεροι άνθρωποι στο παρελθόν. Θεωρούμε δεδομένο το φαγητό μας, τη στέγαση, το νερό που πίνουμε καθημερινά και όλες τις άλλες σημερινές ανέσεις, από τον ηλεκτρισμό ως το πλυντήριο ρούχων. 

Το παραπάνω γεγονός οφείλεται σε αυτό που αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο μας πως όλες αυτές οι αλλαγές έχουν συντελεστεί σταδιακά με αποτέλεσμα να μη γίνονται άμεσα αντιληπτές από τον άνθρωπο. Χωρίς να θέλουμε να υποπέσουμε σε φαινόμενα αναχρονισμού, καθώς πολλά πράγματα των παλαιότερων εποχών που θεωρούνταν δεδομένα, σήμερα δεν τα σκεφτόμαστε καν, η τάση μας να παρουσιάζουμε συμπτώματα απληστίας και αχαριστίας ως προς αυτά που μας προσφέρονται είναι εμφανής σε κάθε πτυχή του δημόσιου και ιδιωτικού βίου. Γκρινιάζουμε συνεχώς, θεωρούμε πως έχουμε μόνο δικαιώματα, ζητάμε όλο και περισσότερα, προσπαθώντας όλο και λιγότερο. 

Η ζωή όμως είναι ένας συνεχής αγώνας και κάθε μέρα, όσο δύσκολη και αν είναι μερικές φορές, είναι ανεκτίμητη καθώς κανείς δεν ξέρει πότε θα είναι η ώρα που θα περάσει την άλλη πλευρά. Δεν υπάρχει νόημα στο να χαλάει κανείς την ψυχή του για πράγματα τα οποία δύσκολα μπορεί να αλλάξουν. Δε μιλάμε για μεμψιμοιρία ούτε όμως και για ιδεαλισμό. Ζήστε τη ζωή σας όπως μπορείτε, μέσα στα πλαίσια που έχει οριοθετήσει η προσπάθεια που έχετε καταβάλει και η ιστορική συγκυρία στην οποία ζείτε. 

Τα πράγματα είναι απλά. Χαμόγελο, αγάπη και ευχάριστη διάθεση ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Μην κάνετε το λάθος να θεωρήσετε δεδομένα όλα όσα έχετε, γιατί, αν κάποια μέρα χαθούν, ο πόνος θα είναι τρομερά μεγαλύτερος από αυτόν που πηγάζει από την έλλειψη κάποιου αγαθού το οποίο τώρα δεν έχετε. Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προτείνω να έχετε πάντα στο μυαλό σας τα λόγια του μεγαλύτερου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, του Αριστοτέλη, όταν τον ρώτησαν τι είναι η ελπίδα και εκείνος χωρίς να το σκεφτεί απάντησε: " Το όνειρο ενός ξύπνιου!...".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου