Αναζήτηση

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και ήρθε για να μείνει

 (Π.Ε 70)

*Για καλύτερη θέαση από κινητό, παρακαλώ να γυρίσετε την οθόνη οριζόντια...


Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η κατάσταση των σημερινών πυρκαγιών στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στη δυτική Ρωσία και στις βαλκανικές χώρες γενικότερα. 



Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι τα πράγματα έχουν πάρει μία άσχημη τροπή. Το ανησυχητικό σε όλη αυτήν την κατάσταση είναι πως είτε κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε, είτε δεν καταλαβαίνουμε το τι έρχεται.


Μας αρέσει να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις και δεν ψάχνουμε την ουσία του προβλήματος η οποία θα μπορούσε να μας βοηθήσει πριν να είναι αργά. Εξ ου και ο κύριος Λέκκας εχθές τα είπε πολύ καλά στη συνέντευξη που έδωσε στο Open.


Σαφέστατα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν οι οικοπεδοφάγοι, οι πυρομανείς άνθρωποι και τα ανθρώπινα λάθη στα οποία οφείλεται ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών. Δεν ωφελεί όμως να εθελοτυφλούμε και να στρουθοκαμηλίζουμε την ώρα που τεράστιες ποσότητες πάγου λιώνουν στην Αρκτική, ολόκληρος ο πλανήτης φλέγεται και η θερμοκρασία ανεβαίνει με ρυθμό που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν, σύμφωνα με τα ερευνητικά και επιστημονικά δεδομένα που έρχονται στο φως. Διακυμάνσεις στη θερμοκρασία υπήρχανε σε διάφορες περιόδους, αύξηση της θερμοκρασίας όμως με παρόμοιο ρυθμό δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ και εκεί ακριβώς είναι που βάζει το χέρι του ο άνθρωπος.


Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι της κλιματικής κρίσης δεν έχουν απαντήσεις στο ερώτημα τι συμβαίνει όταν τόνοι άνθρακα βγαίνουν στην ατμόσφαιρα. Τόνοι άνθρακα που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να φτιαχτούν και περικλείουν πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Δεν έχουν απαντήσεις στο γιατί ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο γρήγορα.


Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνο ένα κομμάτι της λύσης της εξίσωσης. Τα πράγματα κυλάνε πάρα πολύ γρήγορα και απαιτείται αλλαγή του τρόπου ζωής και της στάσης μας απέναντι στο περιβάλλον από όλους μας. Έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο όπου η σπατάλη ενέργειας και υδάτινων πόρων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του πλανητικού μας συστήματος. Δροσίζουμε τα σπίτια μας με τα air condition, τα οποία όμως είναι ενεργοβόρα. Καθώς το πετρέλαιο και ο άνθρακας παραμένουν οι κύριες πηγές ενέργειας, απελευθερώνουμε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες στο περιβάλλον, το φαινόμενο του θερμοκηπίου εντείνεται και έχουμε ακόμη μεγαλύτερη υπερθέρμανση. Μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο δηλαδή. Αυτό είναι μία πτυχή. Κάντε τη μεγέθυνση τώρα σε όλες τις ανθρώπινες εκφάνσεις και μπορείτε να καταλάβετε πού οδεύουμε…


Σε μεγάλο βαθμό οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτά που έρχονται, καθώς η κατάσταση δεν θα αλλάξει γρήγορα ή θα επιδεινωθεί ταχύτατα. Πολιτεία και πολίτες σε αγαστή συνεργασία οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι και ευαισθητοποιημένοι, ώστε να αποφύγουμε ανθρώπινες απώλειες και να προστατέψουμε το ζωικό και φυσικό περιβάλλον που αποτελεί το σπίτι μας. Μην ξεχνάτε πως μπορεί να το βλέπουμε από απόσταση κλεισμένοι μέσα στα σπίτια των μεγαλουπόλεων, όμως όταν το σπίτι του γείτονα καίγεται, αργά ή γρήγορα θα καεί και το δικό μας…


Επαγρυπνείτε!!!


Άρθρο μου στον Ευβοϊκό Τύπο στις 6/8/2021





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου