Αναζήτηση

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Τα τρία γνωρίσματα του επιτυχημένου ηγέτη

Του Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση

Η ηγεσία από τον μικρότερο οργανισμό έως τη διοίκηση μιας χώρας, απαιτεί πολλά και ποικίλα ταλέντα, εσωτερικές αντοχές, υπομονή και επιμονή στη στοχοθεσία που τέθηκε από όποιον ή όποια αναλαμβάνει αυτό το δύσκολο έργο. Κατά την άποψή μου, και παρά τις διαφορές που μπορεί να υπάρχουν ανάλογα με την περίπτωση, το άτομο που θέλει να τραβήξει μπροστά πρέπει να διέπεται από τρία βασικά χαρακτηριστικά: συμμετοχικότητα, δικαιοσύνη και πυγμή.

Με τον όρο συμμετοχικότητα  εννοούμε το ταλέντο να μοιράζεται κανείς το όραμά του με τους υφισταμένους του και τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, να έχει την ικανότητα να διαχέει τις αρμοδιότητες, τις υποχρεώσεις και τις ανταμοιβές ανάλογα με τα ταλέντα και την ιδιοσυγκρασία των ατόμων που διοικεί. Από τον στρατό μέχρι την εκπαίδευση και τα υπουργεία είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που είναι σε θέσεις-κλειδιά να αναγνωρίζουν ποιος μπορεί να προσφέρει τι και πού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιτύχουν την ευρύτερη αποδοχή του σχεδιασμού τους, να επιμοιράσουν τον φόρτο εργασίας και να έχουν ικανοποιημένο το προσωπικό τους. Ταυτόχρονα, με την κατάλληλη ενθάρρυνση, και εφόσον υπάρχει δυνατότητα για ανταμοιβή, γίνεται δυνατή η επιδίωξη ακόμα υψηλότερων στόχων και αποτελεσματικότερου έργου.


Τη δικαιοσύνη θα μπορούσαμε να την ορίσουμε με μία φράση: “Τα του καίσαρος τω καίσαρι”. Η έννοια του δικαίου αποτελεί τον θεμέλιο λίθο κάθε κοινωνίας. Η τρέχουσα κρίση που βιώνει η κοινωνία μας δεν είναι τυχαίο πως συμπίπτει ουσιαστικά με τα φαινόμενα αρνησιδικίας που παρατηρούνται στην εποχή μας, κυρίως λόγω καθυστέρησης εκδίκασης σημαντικών υποθέσεων. Η δικαιοσύνη είναι αναγκαίο να ξεκινάει από τα υψηλότερα στρώματα και να  απλώνεται προς τα χαμηλότερα, να είναι τυφλή και το ίδιο αποτελεσματική με όλους και όλες. Όπως γίνεται κατανοητό, για να επιτευχθούν οι στόχοι που προαναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο απαιτείται να υπάρχει δίκαιος επιμερισμός ρόλων. Ο αποτελεσματικός ηγέτης δεν άγεται και φέρεται από τα συναισθήματά του, αποφεύγει να αδικεί ταλαντούχα άτομα, ευνοώντας άλλα που είναι συγγενικά ή συμπαθεί περισσότερο ή εμποδίζοντάς τα να αναδειχθούν για τον άλφα ή βήτα λόγο στην ιεραρχία της υπηρεσίας του. Φυσικά το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο όταν αδικούνται κατάφωρα και σε πολλαπλά επίπεδα από τον ανώτερό τους, υφιστάμενοι-ες που έχουν αποδείξει την αξία τους και τότε η σύγκρουση μπορεί να πάρει χαρακτήρα βεντέτας ζημιώνοντας ουσιαστικά την ίδια την κοινωνία.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό από το προηγούμενα, τοποθετείται το γνώρισμα της πυγμής. Εδώ θα πρέπει να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις. Δεν θα ήταν πρέπον να συνδέσουμε τον αυταρχισμό με την αντιδημοκρατικότητα. Αντίθετα είναι εκείνο το γνώρισμα που θα σε βοηθήσει να εφαρμόσεις δίκαια τη συμμετοχικότητα. Εκείνο που θα σου χαρίσει τα απαραίτητα όπλα να αντικρούσεις όσους εποφθαλμιούν με άτιμο τρόπο τη θέση σου και υποσκάπτουν το έργο σου. Ταυτόχρονα όταν θα παρατηρηθεί μία αδικία μεταξύ των υφισταμένων, ίσως σου δώσει τη δυνατότητα να επιλύσεις δίκαια το ζήτημα ακόμα και αν χρειαστεί να γίνεις “κακός”. Τις περισσότερες φορές όμως, γνωρίζουμε πότε έχουμε άδικο και πότε δίκιο ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε και αφήνουμε τα συναισθήματά μας να μας κυριεύσουν. Οπότε, είναι καλύτερο να αντιμετωπίσει κανείς το ενδεχόμενο ζήτημα με θάρρος και παρρησία, παρά να το αποφύγει διαιωνίζοντάς το. Στο τέλος όλοι και όλες θα του το αναγνωρίσουν.

Κλείνοντας, είναι κατανοητό πως όλοι και όλες κρινόμαστε  εκ του αποτελέσματος. Όσοι και όσες λοιπόν επιθυμούν να αναλάβουν κρίσιμους κοινωνικούς ρόλους, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως η αποτελεσματικότητα του έργου τους θα κριθεί στο τέλος της θητείας τους. Ας έχουν κατά νου τα τρία παραπάνω γνωρίσματα και ας χαράζουν την πορεία τους με βάση αυτά, ακόμη και αν χρειαστεί να πάνε πολλές φορές κόντρα στον ίδιο τους τον εαυτό. Σε κάθε άλλη περίπτωση μιλάμε για μία προσπάθεια καταδικασμένη από την αρχή...

Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία στους πάντες.  

Άρθρο μου στον Ευβοϊκό Τύπο στις 04/01/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου