Αναζήτηση

Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Η δημιουργία απαιτεί άγχος και θυσίες

Του Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση (Π.Ε.70)

Άρθρο μου στον Ευβοϊκό Τύπο στις 28/7/2021

Πολλά πράγματα που στη ζωή εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένα οφείλουν τη γέννησή τους στους ανθρώπους που διακατέχονται από δημιουργικό άγχος.


Όταν λέμε δημιουργικό άγχος θα πρέπει να κάνουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτό που μας ωθεί στο να πάμε μπροστά και σε αυτό που μας καταστρέφει τη ζωή προκαλώντας μας συνέπειες αρνητικές στο σώμα και στην ψυχή μας. Δημιουργικό άγχος είναι αυτό που σε τρώει από μέσα σου να φτιάξεις, να δημιουργήσεις, να προσφέρεις και να παράγεις έργο το οποίο θα ωφελήσει και εσένα και τους γύρω σου. Δεν είναι εύκολο. Απαιτεί θυσίες και προσωπικό χρόνο, που πολλοί αρνούνται ή δεν μπορούν να διαθέσουν. Η δημιουργία δεν έχει στεγανά. Ο άνθρωπος που τραβάει μπροστά μπορεί να φτιάχνει από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μέχρι ένα νέο είδος φαγητού. Οι εκφάνσεις της δημιουργίας είναι πολλές και όχι πάντα επιτυχημένες. Αυτές που μένουν τελικά στην ιστορία, είναι αυτές που αλλάζουν τον κόσμο και προσφέρουν στην ανθρωπότητα κάτι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.


Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσπαθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας να δημιουργήσουμε κάτι μικρό αλλά κάτι καινοτόμο, κάτι νέο. Ο φόβος προς το άγνωστο και η οκνηρία, που πολλές φορές διακατέχει τον εγκέφαλό μας, είναι αποτρεπτικοί παράγοντες στο να φτάσουμε σε αυτό που συζητάμε. Αυτοσκοπός μας δεν πρέπει να είναι μόνο η επιτυχία ή η υστεροφημία, αλλά πάνω από όλα η προσφορά μας στο συνάνθρωπο. Για αυτό και πολλοί μεγάλοι επιστήμονες, εφευρέτες ή επιχειρηματίες, ενώ έχουν φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο ύψος, τόσο όσον αφορά το όνομά τους όσο και όσον αφορά τα χρήματα, συνεχίζουν να δημιουργούν πολλές φορές με πολύ μεγάλο προσωπικό κόστος.


Κλείνοντας, πρέπει να τονίσουμε πως, πέρα από όλα τα άλλα, η δημιουργία είναι αυτή που κρατάει τον εγκέφαλό μας ζωντανό. Τον εξασκεί καθημερινά και δεν τον αφήνει να ατονήσει στο πέρασμα των χρόνων. Σε κάθε άλλη περίπτωση είμαστε καταδικασμένοι σε μία αργή, αλλά αναπόφευκτη εγκεφαλική γήρανση. Δημιουργήστε λοιπόν, αφεθείτε στα ταλέντα σας και να γνωρίζετε πως, παρά τις θυσίες, στο τέλος της ημέρας όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, με τον έναν ή με άλλον τρόπο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου