Αναζήτηση

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Βοηθήστε τα παιδιά σας και τον εαυτό σας να γίνουν πιο δημιουργικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας.


Εκπαιδευτικού Π.Ε. 70

Άρθρο μου στον Ευβοϊκό Τύπο στις 24/12/2020

Για καλύτερη θέαση σε κινητό, μπορείτε να το γυρίσετε οριζόντια.

Αναμφισβήτητα, οι καταστάσεις που ζούμε τον τελευταίο χρόνο είναι πρωτόγνωρες και ασυνήθιστες. Γεγονότα που συμβαίνουν μία φορά στα 100 χρόνια και είναι πραγματικό λαχείο αν σου τύχουν κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως ο άνθρωπος είναι από τη φύση του αισιόδοξο και δημιουργικό ον. Αυτό οφείλεται φυσικά στη διαδικασία της εξέλιξης, η οποία πέρα από όλες τις άλλες δεξιότητες, απαραίτητες για την επιβίωση και την αναπαραγωγή, έχει προσφέρει και αυτές, ώστε, παρά τις δυσκολίες και τον διαρκή αγώνα που εμπεριέχει η ύπαρξη σε αυτόν τον πλανήτη, να μπορούμε να προοδεύουμε και να αγαπάμε τη ζωή επιζητώντας διαρκώς να την επεκτείνουμε.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως υπάρχουν στιγμές που μπορεί να νιώσουμε πως ανοίγεται μπροστά μας μία άβυσσος, ένα τέλμα γεμάτο άγχος, στεναχώρια και απαισιοδοξία. Είναι αδύνατο να το αποφύγει κανείς, καθώς ο πόνος είναι συνυφασμένος με την ίδια τη ζωή. Το έχουμε διαπιστώσει άριστα τον τελευταίο καιρό καθώς οι συνάνθρωποί μας χάνονται καθημερινά και οικογένειες βυθίζονται στο πένθος. Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα λοιπόν οφείλουμε να σηκώσουμε το ανάστημά μας, και να βάλουμε μπροστά τον οδηγό αισιοδοξίας που όλοι έχουμε μέσα μας έμφυτο εκ γενετής.

Μία μέθοδος για να βγούμε νικητές από κάθε δύσκολη κατάσταση που μπορεί να μας οδηγήσει σε εγκλεισμό ή απομόνωση είναι η αναζήτηση της κρυμμένης δημιουργικότητας που όλοι έχουμε μέσα μας. Μην την ψάχνετε στους άλλους, κάντε τη δική σας ενδοσκόπηση. Δείτε ποιο από τα είδη της πολλαπλής νοημοσύνης είναι πιο ανεπτυγμένο σε εσάς, σίγουρα κάποιο είναι, και ξεκινήστε να παράγετε έργο. Το μυαλό σας θα βγει άμεσα από τον αυτόματο πιλότο των αρνητικών σκέψεων και θα αναζωογονηθεί με τη χαρά της δημιουργίας. Μπορεί να είναι η δημιουργία ενός πίνακα, ένα μουσικό κομμάτι, η συγγραφή ενός βιβλίου, η μαγειρική, το να καταπιαστούμε με κάτι καινούργιο και για εμάς τους εκπαιδευτικούς φυσικά η δημιουργία δραστηριοτήτων η οποία θα μας βοηθήσει στο έργο μας και θα μας κάνει να νιώσουμε δημιουργικοί και χρήσιμοι ακόμη και εξ αποστάσεως.

Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως το μεγαλύτερο λούκι το περνάνε αυτή την περίοδο οι μικροί μαθητές και μαθήτριες ιδίως των κατώτερων βαθμίδων. Η εγκλωβισμένη ενέργεια, που από τη φύση τους έχουν τα παιδιά, υποβόσκει σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί με το παραμικρό ερέθισμα. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες, είναι να διοχετεύσουμε το ενεργειακό αυτό φορτίο προς κατευθύνσεις δημιουργικές. Εναλλακτικές δραστηριότητες, επιτραπέζια παιχνίδια, κατασκευές, χορευτικά στο σπίτι, δημιουργίες με κολάζ φωτογραφιών και βίντεο από ωραίες στιγμές, παρακολούθηση χρήσιμων τηλεοπτικών προγραμμάτων, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παραγωγή δικών μας πρωτότυπων παιχνιδιών, βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού και φυσικά καλλιέργεια των ταλέντων των παιδιών σας είναι λίγες μόνο από τις εναλλακτικές που έχουμε παρότι κλεισμένοι μέσα στο σπίτι. Φυσικά, για όσους είναι τυχεροί και ζουν στην επαρχία, υπάρχει και η άσκηση 6 στην εξοχή ή στην παραλία που είναι άκρως αναζωογονητική!

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μετατρέψουμε τη δυσάρεστη κατάσταση σε ευχάριστη δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για τον εαυτό μας και τα παιδιά μας. Η παραγωγή έργου είναι καμιά φορά επίπονη και απαιτεί περισσότερο χρόνο από εμάς, αλλά αξίζει τον κόπο και στο τέλος η ανταμοιβή είναι τόσο μεγάλη που ο κόπος που έχουμε καταβάλει είναι σαν ένα απαλό σπρώξιμο την πλάτη μας ώστε να πάρουμε ώθηση και να φτάσουμε στο ζητούμενο. Μη φοβάστε την προσπάθεια, δημιουργήστε και ευφρανθείτε…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου