Αναζήτηση

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Περπατήστε, κάνει καλό.



Εκπαιδευτικού Π.Ε. 70

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως τα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι πολλαπλά και γίνονται γρήγορα εμφανή. Οι σημερινές συνθήκες ζωής, στην εποχή των τηλεοράσεων και των υπολογιστών, μας έχουν οδηγήσει σε μία κατάσταση που δε συνάδει με τη φυσική μας εξέλιξη. Μία κατάσταση ακινησίας, μαλθακότητας και αποχής μας από τον φυσικό κόσμο.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε λοιπόν πως η κατάσταση αυτή δεν υπάρχει στα γονίδιά μας και ως εκ τούτου οι συνέπειές της για τη μελλοντική πορεία της ζωής μας, μπορεί να είναι άκρως αρνητικές τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο. Από τη στιγμή που θα κάνουμε το πρώτο βήμα σε αυτόν τον κόσμο, μέχρι τη στιγμή που θα μας συνοδεύει το μπαστούνι, βασιζόμαστε στα πόδια μας. Τα συγκεκριμένα μέρη του σώματός μας έχουνε σχηματοποιηθεί έτσι σε βάθος χρόνου και αποτελούν εξελικτικά ένα σημαντικό εργαλείο για την επιβίωσή μας και την υγεία μας. Δε γνωρίζω αν στο μέλλον και λόγω των συνθηκών η κατάσταση αυτή θα μεταβληθεί και θα οδηγηθούμε σε μία ατροφία, όπως συνέβη με τα μικρά χέρια που είχαν οι δεινόσαυροι, αλλά προς το παρόν είμαστε εδώ και πρέπει να προσέξουμε.

Ξεκινώντας λοιπόν από τα σωματικά οφέλη, έρευνες έχουν δείξει πως 7.000 βήματα τη μέρα ή αλλιώς 5 χιλιόμετρα περίπου σε ήπια άσκηση μπορούν να έχουν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία. Αποφυγή εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και διαβήτη αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά υγείας που προσφέρει το περπάτημα. Την ίδια στιγμή οι μύες μας παραμένουν σε ακμή, γεγονός που μπορεί να μας προστατέψει από τραυματισμούς και σπασίματα. Ακόμη σημαντική συνεισφορά έχουμε στη διατήρηση του βάρους και την αποφυγή της παχυσαρκίας, η οποία τείνει να γίνει μάστιγα στις αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Αν συνδυάσουμε και το γεγονός πως ο Έλληνας παίρνει το αυτοκίνητο για να κάνει 100 μέτρα, μπορεί κανείς να καταλάβει άνετα γιατί τα επίπεδα παχυσαρκίας έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν επικίνδυνα στη χώρα. Σημαντική είναι και η αναζωογόνηση που προσφέρει η άθληση, η οποία μπορεί να φανεί στο πρόσωπό μας, στο σώμα μας, στα μαλλιά μας, στο δέρμα μας και γενικότερα στην όλη εικόνα μας.

Ο δεύτερος και πολύ σημαντικός τομέας ωφελειών από το περπάτημα είναι αυτός της ψυχολογίας. Σε μία εποχή που ο εγκλεισμός αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό, η δυνατότητά μας να βγούμε έξω για να ασκηθούμε αποτελεί μονόδρομο. Είναι σίγουρο πως αν δεν αξιοποιήσουμε το γεγονός αυτό, θα κοντέψουμε να τρελαθούμε ολημερίς στο σπίτι. Τα ψυχολογικά οφέλη του περπατήματος ξεκινούν από τον περιορισμό του άγχους και φτάνουν μέχρι την αύξηση της δημιουργικότητας. Την ώρα που περπατάς, εκκρίνονται ορμόνες οι οποίες σε ευχαριστούν και είναι υπεύθυνες για την ευτυχία. Την ίδια στιγμή τα επίπεδα της αδρεναλίνης μειώνονται και μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να σκεφτεί λύσεις σε προβλήματα που τον ταλανίζουν. Μαζί με την αποφόρτιση, αν υπάρχει και παρέα στο περπάτημα, μπορεί να γίνει πιο όμορφη και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων προσφέροντας μία μεγάλη ευχαρίστηση, αφού ο άνθρωπος είναι κατεξοχήν κοινωνικό ον. Επίσης, αν έχετε οικογένεια, είναι ένας υπέροχος τρόπος εκτόνωσης της αστείρευτης παιδικής ενέργειας, αλλά και μία πολύ καλή ευκαιρία για να μάθετε στα παιδιά σας πράγματα με τρόπο παιγνιώδη και δημιουργικό. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον περπατάμε σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον, τα οφέλη μπορούν να μεγιστοποιηθούν, μιας και ερχόμαστε κοντά στη μητέρα φύση από όπου προερχόμαστε όλοι και όλες ανεξαιρέτως.

Από όλα τα παραπάνω μπορεί να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα πως ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να κινείται και όχι να κάθεται. Σε κάθε άλλη περίπτωση πάμε αντίθετα στη φύση μας και αυτό έχει αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες για εμάς τους ίδιους. Πολύ σημαντικό είναι να τονίσουμε εδώ ότι αναφερόμαστε σε ήπια και φυσιολογική άσκηση. Πολύ έντονη άσκηση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα αυξάνοντας το στρες, την αδρεναλίνη και τη σωματική καταπόνηση. Χαρείτε το περπάτημα λοιπόν και κάθε είδους φυσική άσκηση με μέτρο και μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για τη ζωή σας και για την ψυχολογία σας. Περπατήστε, κάνει καλό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου