Αναζήτηση

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Οτιδήποτε αξίζει, σπανίζει.

 Tου Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση


Εκπαιδευτικού Π.Ε. 70

 




Έχετε αναρωτηθεί ποτέ στη ζωή σας ποια πράγματα για εσάς έχουν μεγαλύτερη αξία; Μήπως αυτά είναι το ζητούμενο για τους υπόλοιπους; Τι είναι αυτό που σας κάνει να τα εκτιμάτε περισσότερο και να ευγνωμονείτε τον Θεό και την τύχη σας;

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, όσο η κλιματική κρίση εντείνεται, τόσο σε περιοχές σαν τις δικές μας, που κινδυνεύουν να ερημοποιηθούν, το χιόνι θα γίνεται σπάνιο. Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να ψάχνουμε τις νιφάδες με το κυάλι και όταν αυτές πέσουν να κάνουμε σαν τρελοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λες και βλέπουμε πρώτη φορά στη ζωή μας χιόνι. Αυτό συμβαίνει, γιατί, πέρα από την ομορφιά που έχει το συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο, έχει γίνει πλέον πάρα πολύ σπάνιο. Αν για μας λοιπόν είναι το ζητούμενο, για κάποιους άλλους, σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, το ζητούμενο είναι ο ήλιος. Είναι λοιπόν φανερό πως οτιδήποτε μας λείπει είναι αυτό που ζηλεύουμε και ζητάμε και εμείς. Αν αυτό είναι δύσκολο να αποκτηθεί ή το βρίσκουμε σπάνια, τότε η αξία του μεγεθύνεται, με όσα αυτό μπορεί να σημαίνει.

Στις 14 Φλεβάρη γιορτάζουμε τη μέρα των ερωτευμένων. Μπορεί να θεωρούμε τον έρωτα κάτι συχνό και φυσιολογικό, όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε κάποιον άνθρωπο που θα ταιριάζει απόλυτα με εμάς και να επιλέξουμε τη συνοδεία του για ολόκληρη τη ζωή μας. Το να ταιριάζουμε βέβαια απόλυτα δεν είναι αυτοσκοπός ούτε το ζητούμενο, καθώς η διαφορετική οπτική γωνία σε ποικίλα θέματα δίνει μία άλλη αίσθηση στο ζευγάρι και στη σχέση. Το σπάνιο είναι να βρεις τρόπους να γεφυρώσεις αυτές τις διαφορές και να μην καταλήξεις στον Καιάδα. Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο πως έχουμε καλομάθει, λίγο ο σύγχρονος τρόπος ζωής και λίγο η ατυχία μας, δημιουργούν ένα συνονθύλευμα που καθιστούν το να βρούμε τον άνθρωπο της ζωής μας επίτευγμα σπάνιο. Για αυτό λοιπόν, αν υπάρχει κάποιος τέτοιος άνθρωπος δίπλα σας, καλά είναι να το εκτιμάτε και να του δείχνετε καθημερινά την αγάπη σας, όχι μόνο μια φορά τον χρόνο.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα υλικά αγαθά που έχουν υψηλή αξία, όπως και με τους επιτυχημένους ανθρώπους. Πόσα ακριβά αυτοκίνητα έχετε δει να κυκλοφορούν στην περιοχή σας; Μήπως οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες και επενδυτές είναι μετρημένοι στα δάχτυλα; Πόσα ονόματα επιστημόνων έχουν μείνει στην ιστορία; Πόσοι πολιτικοί έχουν ξεχωρίσει στο πέρασμα του χρόνου; Μήπως από τους χιλιάδες αρχαίους φιλόσοφους, έχουν μείνει στην ιστορία κάποια συγκεκριμένα ονόματα; Γιατί η χρυσή λίρα είναι πιο ακριβή από την αντίστοιχη ασημένια; Όλα αυτά τα ερωτήματα φυσικά είναι ρητορικά. Η απάντηση είναι γνωστή. Το μυστικό βρίσκεται στη σπανιότητα της αξίας και της επιτυχίας.

Όσον αφορά την ανθρώπινη επιτυχία, αυτή είναι συνδυασμός ταλέντου, προσπάθεια και τύχης. Μπορεί κανείς να πει πως η μεγάλη επιτυχία σημαίνει ταλέντο, προσπάθεια και λίγη τύχη. Μεγάλη επιτυχία σημαίνει ταλέντο, προσπάθεια και πολλή τύχη. Η τύχη όμως είναι και αυτή σπάνια. Όπως ο σέρφερ είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει το τεράστιο κύμα που θα μείνει για μία ζωή χαραγμένο στη μνήμη του, έτσι και το απόλυτο στην τύχη μπορεί να συμβεί μία φορά στη ζωή μας ή να περάσει δίπλα μας. Το αν θα το αξιοποιήσουμε ή όχι, σε μεγάλο βαθμό είναι και αυτό θέμα τύχης ανάλογα με την εκτίμηση που θα κάνουμε για την αξία του γεγονότος που αναφερόμαστε.

Γίνεται σαφές λοιπόν από όλα τα παραπάνω πως ερχόμαστε στη ζωή μέσα από την τύχη και τη σπανιότητα και καταλήγουμε στο τέλος της ημέρας πάλι εκεί. Μη διστάσετε στιγμή να κάνετε κάτι που είναι ξεχωριστό και σπάνιο, ακόμη και αν χρειαστεί να πάτε κόντρα στο ρεύμα για να γνωρίζετε την αξία των ανθρώπων και των αγαθών που βρίσκονται δίπλα σας. Κανείς δε γνωρίζει την επόμενη μέρα η σπανιότητα της τύχης και του ταλέντου πώς θα φέρει τα πράγματα… Τα πάντα ρει και η ύπαρξή μας είναι εξαιρετικά μικρή και σημαντική μπροστά στη συμπαντική ζωή. Αξιοποιήστε τη σπανιότητα της ύπαρξής σας στο έπακρο και ζήστε την κάθε μέρα σαν να μην υπάρχει αύριο. Αυτό είναι το πιο σπάνιο και πολύτιμο αγαθό της ζωής σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου