Αναζήτηση

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Η μαγεία του LRF (light rock fishing)

Του Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση

*Για καλύτερη θέαση από κινητό, παρακαλώ να γυρίσετε την οθόνη οριζόντια...



Το ψάρεμα LRF (light rock fishing), είναι μια αναπτυσσόμενη μέθοδος ψαρέματος που κερδίζει δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία. 
        
                    Πρώτη μέρα lrf, πρώτη βολή σε πλανάκι 7γρ


Περιλαμβάνει το ψάρεμα μιας σειράς ειδών ψαριών μικρού έως μεσαίου μεγέθους χρησιμοποιώντας εξαιρετικά ελαφριά εργαλεία αλιείας, συνήθως  πετονιές με πολύ λεπτές διαμέτρους και τεχνητά ή σιλικόνες που ζυγίζουν λιγότερο από 10 γραμμάρια. Η τεχνική έχει κερδίσει μεγάλους θαυμαστές στην Ιαπωνία, όπου ξεκίνησε, και τώρα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Η ελκυστικότητα του LRF έγκειται στην απλότητα και την προσβασιμότητά του. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό ψάρεμα, το οποίο συχνά απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και πολλή γνώση, εμπειρία και χρήματα, το LRF μπορεί να αξιοποιηθεί από σχεδόν οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ελαφρύ καλάμι ψαρέματος (1-10γρ), ένας μικρός μηχανισμός (1.000 έως 2.500) και μερικά τεχνητά μικρά, σιλικόνες ή πλανάκια έως 12γρ. Η τεχνική είναι επίσης ιδανική για ψάρεμα σε αστικά περιβάλλοντα, όπου η πρόσβαση σε φυσικές τοποθεσίες αλιείας μπορεί να είναι περιορισμένη.

                   
              Λαβράκι σε λιμάνι με πλάνο 7 γραμμαρίων

Φυσικά οι εξορμήσεις σε άγνωστα μέρη με βράχους και τα μαγικά ηλιοβασιλέματα είναι αυτά που θα σας γοητεύσουν περισσότερο.

      μαγικές στιγμές

Οι ακραίοι καιροί, απαιτούν και ακραία ψαρέματα..

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του LRF είναι το εύρος των ειδών που μπορούμε να στοχεύσουμε. Τα μικρά ψάρια, όπως οι πέρκες, χάνοι, δράκαινες και γύλοι είναι κοινοί στόχοι, αλλά και άλλα είδη, όπως η λίτσα, το λαβράκι, η στήρα ακόμα και λούτσοι μπορούν να πιαστούν χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να απολαύσουμε μια πολυδιάστατη εμπειρία ψαρέματος, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουμε μεγάλες αποστάσεις ή να επενδύσουμε σε πολύ ακριβό εξοπλισμό.


2 απίστευτα ψάρια με τεχνητά 5 γρ, νήμα 06 και 
παράμαλλο 0,188 χιλ.

   σαργός σε πλάνο 5γρ

                                    Λούτσος σε τεχνητό 12γρ.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του LRF είναι η ευκαιρία της απελευθέρωσης μικρών ψαριών. Η ελαφριά πίεση και τα μικρά τεχνητά που χρησιμοποιούμε στο LRF είναι λιγότερο πιθανό να  τραυματίσουν τα ψαράκια κατά τη διαδικασία αλίευσης. Αυτό καθιστά δυνατή την επιστροφή των ψαριών στο νερό άθικτα, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ιχθυαποθεμάτων για τις μελλοντικές γενιές.


Παρά την απλότητά του, το LRF δεν είναι πάντα εύκολο. Ο ελαφρύς εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σε αυτή την τεχνική σημαίνει ότι οι ψαράδες πρέπει να είναι υπομονετικοί και να χρησιμοποιούν καλά τα φρένα του μηχανισμού όταν παίζουν με τα ψάρια. Ο κίνδυνος κοψίματος της πετονιάς είναι πάντα παρών σε μια μεγάλη μάχη. Απαιτείται επίσης μια συγκεκριμένη γκάμα δεξιοτήτων και γνώσεων για να επιλέξουμε τα σωστά τεχνητά ανάλογα με τον τόπο και να διαβάσουμε τα θαλάσσια ρεύματα και τον βυθό, ώστε να βρούμε τα κατάλληλα σημεία ψαρέματος. Ωστόσο, αυτές οι προκλήσεις αποτελούν μέρος της μαγείας του LRF για πολλούς ψαράδες, οι οποίοι απολαμβάνουν την αίσθηση του δυνατού τραβήγματος και του ήχου των φρένων όταν τους τιμήσει ένα καλό ψάρι...

Συνολικά, αυτό το είδος του ψαρέματος είναι μια διασκεδαστική και προσιτή προσέγγιση του αθλήματος που προσφέρει μια μοναδική και ικανοποιητική εμπειρία ψαρέματος. Είτε είστε έμπειρος ψαράς που αναζητά μια νέα πρόκληση είτε αρχάριος που θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο ψάρεμα για πρώτη φορά, το LRF αξίζει να το εξερευνήσετε. Με λίγη εξάσκηση και υπομονή, θα μπορέσετε σύντομα να απολαύσετε τη συγκίνηση τού να πιάνετε ωραία ψάρια χρησιμοποιώντας ένα ελαφρύ καλάμι ψαρέματος και μερικά όμορφα τεχνητά...


Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν για ψάρεμα όλη τους τη ζωή, χωρίς να ξέρουν ότι δεν είναι τα ψάρια αυτό που ψάχνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου