Αναζήτηση

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Η πολιτική και το χρηματιστήριο είναι αδέρφια…Του Μιλτιάδη Κοτζιάμπαση


Είναι αλήθεια, πως όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τις αγορές έχουν μια έμφυτη απέχθεια για τα τερτίπια των πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την άλλη, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως με μία τους φράση μπορούν να γκρεμίσουν ή να ανυψώσουν χρηματιστήρια.


Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι περισσότεροι πολιτικοί, και κατ’ επέκταση οι πολίτες, δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί το οικονομικό οικοδόμημα, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο και στην τελική η ίδια η οικονομία να είναι έρμαιο σε ιδεοληψίες, συντεχνιακά συμφέροντα και ακόμη περισσότερο σε λάθη που πηγάζουν από άγνοια βασικών λειτουργιών της οικονομίας.


Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Έλληνας επενδυτής είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο, καθώς αυτό θα άγεται και θα φέρεται ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. Φυσικά, αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι, τα χρηματιστήρια των τελευταίων παρουσιάζουν πιο έντονες διακυμάνσεις, αφού από τη φύση τους προσελκύουν κεφάλαια που επιδιώκουν το υψηλό ρίσκο. Από την άλλη πλευρά, οι αναπτυγμένες αγορές σημειώνουν πιο ήπιες κινήσεις καθώς εκεί έχουν θέσεις μεγάλοι επενδυτές που δεν επιδιώκουν βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.Πώς είναι καλό λοιπόν να αντιδρούν οι επενδυτές στα πολιτικά δρώμενα; Αν εξαιρέσει κανείς το ρίσκο μιας αιφνίδιας πολιτικής απόφασης που θα έχει επίδραση πάνω σε μια εταιρεία, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η πρόβλεψη και το ένστικτο παίζουν καθοριστικό ρόλο. Το χρηματιστήριο λειτουργεί σαν προεξοφλητικός μηχανισμός με αποτέλεσμα να « προβλέπει » κατά κάποιο τρόπο τα μελλούμενα τόσο στην οικονομία, όσο και στην πολιτική. Είναι απαραίτητο ο επενδυτής να διαμορφώνει τη στρατηγική και τις κινήσεις του οσμιζόμενος τις τάσεις της κοινωνίας και τις ενδεχόμενες κινήσεις των κομμάτων μετά τις εκλογές. Απαιτείται, όπως είναι αυτονόητο, να είναι γνώστης των προγραμμάτων όλων των κομμάτων, ώστε να μοιράζει τις πιθανότητες ανάλογα με τους τομείς που πρόκειται να πληγούν ή να ευνοηθούν… Η εμπειρία και τα χρόνια προσθέτουν πόντους στη σωστή εκτίμηση της κατάστασης.

Όπως και να έχει το ζήτημα, η διασπορά θέσεων σε πολλά χρηματιστήρια του κόσμου είναι ένα καλός τρόπος πρόληψης, απαιτεί όμως περισσότερη προσπάθεια, μελέτη και γνώση των κινήσεων της πολιτικής και της οικονομίας των αλλοδαπών χωρών.  Οπότε είναι καλό να ξεκινήσουμε από τη χώρα που εδρεύουμε, μιας και οι εκτιμήσεις μας είναι φυσικό να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και στη συνέχεια με προσεκτικά βήματα να κινηθούμε προς τα έξω. Ο οικονομικοχρηματιστηριακός μηχανισμός είναι πάνω-κάτω ο ίδιος, τα πολιτικά ρεύματα στις περισσότερες χώρες είναι γνωστά, άρα η εμπειρία (αυτή η άτιμη) είναι το ζητούμενο…Καλό βόλι…

Άρθρο μου στον Ευβοϊκό Τύπο στις 28/2/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχειοθήκη ιστολογίου